13. jun, 2017

Grums Kommun

Ide´torka? Eller kanske någon dag eller en helg över i sommar? Varför inte besöka Grums Kommun? En liten Kommun på drygt 9000 invånare i Värmland. Där Vänern gör sitt intrång och ger fantastiska möjligheter till den som gillar kust, fiske och vackra fotomöjligheter.

I Grums byggs just nu Världens modernaste Pappersmaskin för offattbara 6 Miljarder skr!!! En satsning som betyder framtid för hela regionen på många många plan. Och under ett par år ca 1500 extra arbetare under projektet, som ger extra inkomster för boende och handel och mer skatte pengar till Kommunen. Vilket i sin tur gör att mer satsningar blir till en möjlighet, och möjligheter blir attraktiva som kan ge mer inflyttningar vilket genererar mera inkomster, och utgifter. Men på det stora hela Positivitet!

Inte nog med detta projekt. Grums Centrum håller och på att byggas om i detta nu till ett vackert och betydligt bättre resecentrum. Då förbindelser kommer att bli mer lättvindiga och attraktiva. På detta renoveras det i Badhuset och Biblioteket. Och under sommaren kommer artscape under några veckor och målar husfasader till rena konstverk. Vilket redan sker på Leksaksaffären av Den kända Marja i Myrom. Så finns fog för att besöka nu och i framtiden.

För en fotograf, ammatör eller proffs finns oanade möjligheter i kommunen. Vackra Värmskog med silvergruvor och sjöar är väl värt ett besök. Där kan även fås berömda Räckmackor som folk långt i från reser för att uppleva. Även LM Ericsson Minnesgård ligger här, grundaren av telejätten Ericsson.

 Vi har det fantastiska Borgvik med ruinerna från det gamla järnbruket. Därifrån hämtades även en viss del till Eiffeltornet i Paris. Där finns forsen som är intresant att fotografera och Sliperiet med sina utställningar. Kanske just du med dina bilder en gång ställer ut där? Där har vi den mysiga lilla hamnen som båtbussen utgår ifrån, som tar dig Genom Grumsfjorden och ut på Vänern förbi kobbar och öar innan du når Karlstad. I Borgvik ligger även en av Sveriges nordligaste Bokskogar.

Kanske ett besök i Slottsbron där det anrika bandylaget huserar. Besöka Mickelsön och fota i solnedgången. Har även ett rikt fågeliv för fågelfotografen.

I sköna Liljedal vid vänerns strand brukar det finnas en och annan segelbåt i den lilla mysiga hamnen. Fint för den som vill titta och fotografera dessa vackra båtar. På vägen dit kanske du stannar till vid Eds kyrka och får några bilder som är värt att bevara i ditt minne.

Historiska kulturlämningar finns det gott om. Edsholms ruiner i Slottsbronssundet är ett. Där Värmlands fogde en gång styrde landskapet från.Det ligger precis brevid vägen när du kör över bron på E18.  Edsbonden som ligger högt beläget är också ett mål du kan passera. Dit får du ta dig på en liten vandringsled genom den Grumska skogen. Även slott har funnits i Long, men revs på 1940 -talet då det mesta av bräderna gick till ved! i Stockholm. Sen finns olika grav system med det stora skeppsgravarna inne i centrala Grums som det mest kända. Det enda av sitt slag i hela Värmland.

På Gettgardsudde som löper ut i Vänern finns det en del fina fotomöjligheter med bl.a klappersten och i övrigt vacker miljö.

I Kycklingdalen finns en ovanlig flora för värmland och även ett rikt fågeliv. Här finns även hasselsnoken som är både sällsynt och fridlyst. Här kan du vandra på Kycklingleden och få några spännande och fina bilder att ta med hem.

Här finns även ett stentorg beläget i Näshöjden, bildat av senaste istiden. Och med en intresant före detta havsstrand på 175m som är helt kal och syns tydligt.

I Kommunen finns även vilda djur som ex Varg, Lodjur,Vildsvin,Kronhjort,Älg,Rådjur,Räv osv att kanske ha turen att få fångad på en bild. Och även ett rikt bondeliv med hästar,får, kor, höns etc och vackra landskap naturligtvis.

Så har du ingen ide´eller tid över, Kom till Grums. Det är här äventyret börjar för dig som turist eller fotograf. Finns betydligt fler delar av kommunen som är intresant som inte har nämnts i detta inlägg. Och kanske du/ni hittar egna favoriter. Hur som helst så blir ni inte besvikna. Vildmarken kallar till Grums, och för guds skull, glöm INTE Kameran!!

En del av uppgifterna har jag hämtat på Grums.se och översatt med egna ord av erfarenheter.

Mvh Tony